Lennert Pieraets / Dierenarts Curiovet
BIO

Lennert is in 2019 te Merelbeke afgestudeerd als dierenarts. Hij heeft hierna een jaar met kleine en grote (huis)dieren in Zweden en twee jaren in een dierenhospitaal in Denemarken gewerkt. Omwille van zijn grote interesse in bijzondere diersoorten, besloot hij terug te keren naar België en heeft hij zich sinds januari bij team Curiovet aangesloten. Momenteel is hij zich aan het bijscholen om zijn certificaat “General Practicioner Exotic Animals” te behalen, maar sinds maart 2023 kan je bij Lennert terecht voor eerstelijnsconsultaties.


LEZING
In deze lezing zullen de meest voorkomende spoedgevallen besproken worden. Daarbij wordt uitgelegd wat je zelf al kan doen als eigenaar, wanneer je naar een dierenarts moet en wat je als assistent al kan doen en aanraden aan de eigenaars


Anouck Haverbeke / Dierenarts Vet Ethology
BIO
Anouck studeerde in 2001 af als dierenarts aan de Universiteit Gent, waar ze haar thesis over paardenwelzijn verdedigde aan de Universiteit van Madrid. Na het behalen van haar PhD in Ethologie aan de Universiteit van Namen in 2009, waarbij ze aantoonde dat positieve training het welzijn en de prestaties van werkhonden verbetert, richtte ze in datzelfde jaar Vet Ethology op. Dit centrum biedt consultaties en opleidingen aan in gedrags- en integratieve diergeneeskunde. Sinds 2013 is Anouck Europees Specialist in Gedragsdiergeneeskunde (ECAWBM – EBVS. Sinds 2021 werd Anouck als Professor in Gedragsdiergeneeskunde aan de Universiteit Gent aangesteld. Momenteel is ze ook de President van het European College in Animal Welfare and Behavioural Medicine. Anouck geeft les in diergedrag in samenwerking met verschillende instellingen. Ze is een veelgevraagd spreker in België en daarbuiten over onderwerpen zoals diergedrag en mens-dier interacties. Haar huidige onderzoeksprojecten omvatten onder andere: (1) het effect van positieve trainingsmethoden op honden en paarden, (2) de invloed van olfactorische verrijking met essentiële oliën op het welzijn van honden, paarden, katten en bijzondere diersoorten, (3) de invloed van verschillende huisvestingsomstandigheden op het welzijn van paarden, (4) rouw bij honden en (5) neuromodulatie technieken bij honden. Sommige van deze onderzoeksprojecten worden uitgevoerd in samenwerking met UGent alsook met Salto onderzoeksgroep, Agro- en Biotechnologie van Odisee University College.


LEZING
Tijdens deze lezing zal Anouck praktische inzichten delen over het gebruik van olfactorische verrijking bij konijnen en knaagdieren, met als doel het verbeteren van hun welzijn en gezondheid. Anouck zal de bestaande wetenschappelijke kennis bespreken en identificeren waar verdere onderzoeken en publicaties nodig zijn. Daarnaast zal ze ingaan op praktische manieren waarop bijgedragen kan worden aan het welzijn van deze dieren, inclusief hoe olfactorische verrijking ondersteunden kan werken bij herstel na letsel of ziekte. De lezing zal worden ondersteund door concrete voorbeelden en casestudy's, zodat de aanwezigen een dieper inzicht krijgen in hoe deze verrijking kan worden geïntegreerd in de zorg voor huisdieren. Er zal ook ruimte zijn voor vragen en discussie, waarbij Anouck de ervaringen en inzichten van de aanwezigen verwelkomt.


Jozefien Dirkx/ Gedragstherapeut Kallie
BIO
Jozefien Dirkx is gedragstherapeut- en adviseur voor hond, kat, konijn en cavia in haar eigen bedrijf KALLIE.dierengedragstherapie, vanuit Sint-Truiden en Maaseik. Oorspronkelijk behaalde ze haar bachelor in Taal- en letterkunde en master in bedrijfscommunicatie, waarna wou ze zich verder verdiepte in de talen van onze huisdieren. In 2018 behaalde ze daarom het Postgraduaat in Toegepast Diergedrag, met steeds een bijzondere interesse in cavia’s. Enkele jaren geleden startte ze ook de webshop KALLIE.shop, met allerhande verrijking voor deze diersoorten, maar ook voor paarden en weidedieren. Sinds juli 2023 heeft ze ook een fysieke locatie in Maaseik.

Doorheen haar leven heeft ze verschillende cavia’s gehad, maar het waren vooral haar cavia’s Nandje en Belle, van wie ze recent afscheid moest nemen, die haar helemaal gepassioneerd hebben gemaakt voor deze kleine knagers.

LEZING
Wat moet je zeker weten over natuurlijk caviagedrag, hoe geef je deze diertjes een gevoel van controle en wat moet je absoluut onthouden als je zelf met cavia’s gaat werken of klanten over dit diertje wilt vertellen? Jozefien gaat dieper in op de gedragingen van deze knagers en helpt je begrijpen waarom ze doen wat ze doen en hoe je deze diertjes zo veilig mogelijk kan doen voelen.


Sara Coeckelberghs / Fysiotherapeut Canibou
BIO
Sara studeerde in 2000 af als humaan kinesitherapeute, en werkte bijna 20 jaar met ontzettend veel plezier als kinesiste in ziekenhuizen en groepspraktijken. 

In 2016 schoolde ze zich bij in het behandelen van kleine huisdieren aan de UGent, en ontstond haar praktijk Canibou in Lubbeek. Er kwam een fijne samenwerking met Curiovet, waarbij Dieter konijnen met verschillende aandoeningen doorverwees voor fysiotherapie.

LEZING
Graag had ze met jullie haar ervaringen met konijnen gedeeld. Welke aandoeningen hebben baat bij fysio en hoe gaan we specifiek te werk? Tijdens de demo toont ze jullie graag een aantal technieken en oefeningen.

 

 

Evi Peeters / Konijnentrimmer en herborist Flopping Lops
BIO
In 2018 rondde Evi een opleiding konijnendeskundige en -trimmer met succes af. Flopping Lops ontstond door de nood aan kennis rondom konijnen. In 2022 behaalde ze haar diploma als herborist waardoor zij een uitgebreide kennis heeft van planten. Naast haar job als dierenartsassistente, trimt ze konijnen, heeft ze een konijnenhotel en specialiseert ze zich in het medische aspect bij konijnen. Verder kan je ook bij haar terecht als het gaat over kruiden en konijnen. 

LEZING
Evi vertelt jullie meer over het gebruik van kruiden. Het verschil tussen verse kruiden en gedroogde, werking en combineren van verschillende kruiden. Waarom vers groenvoer zo belangrijk is en ze geeft tips over hoe je zelf kruiden kan telen. Tijdens het practicum leer je een konijn hanteren en basis vachtverzorging. Zo kan jij als dierenartsassistente en dierenarts jouw patiënten extra zorg bieden op de correcte manier. 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2024 Flopping Lops | sitemap | rss