Plukken in maart

Plukken in maart

De lente zit er aan te komen. De natuur wordt stilaan wakker, dieren en planten. In dit blog toon ik je welke kruiden er nu al kunnen geplukt worden, welke voordelen ze hebben, waar je moet voor oppassen en hoe je ze kan herkennen. 

Enkele tips voor je gaat plukken:

  • Focus op 3 a 4 kruiden die je wil herkennen en plukken. Teveel in 1 plukronde willen herkennen en plukken kan al snel overweldigend zijn. 
  • Pluk niet als er maar enkele plantjes staan. Bij wildplukken is het belangrijk dat je in de eerste plaats aan de natuur denkt. Als jij de laatste plantjes plukt op een bepaalde plaats is de kans groot dat deze daar niet terug groeit. De natuur staat niet ten dienste van jou. 
  • Neem een flora mee, hierdoor kan je gericht opzoeken over welke plant het gaat. Het gebruik van een app kan ook. Maar vertrouw hier niet 100% op. GOUDEN REGEL: Weet je het niet zeker, niet plukken dan! 
  • Er is een rode lijst, die kan je vinden op https://www.vlaanderen.be/inbo/rode-lijsten/. Je mag niet zomaar elke plant plukken. 

BOSVELDKERS - Cardamine flexuosa

Herkenning:
Een onopvallend plantje met kleine witte bloempjes, de blaadjes zijn rondachtige niervormig of eivormig. 

Werking:
Bevat vitamine A & C en verschilende antioxidanten maar net zoals vele "kersen-varianten" ook oxaalzuur. Heeft een bloedzuiverende werking en is eetlustbevorderend. 

Opgepast
Vanwege het oxaalzuur steeds in mengeling geven, oxaalzuur verhoogt de kans op nierstenen. 

SMALLE WEEGBREE - Plantago lanceolata

Herkenning:
Smalle lancetvormige bladeren die in een rozet groeien. De nerven lopen mooi parallel. Eens je de weegbree hebt herkent zal je hem meteen herkennen. 

Werking:
Vanwege de slijmstoffen is weegbree een topkruid voor de slijmvliezen. Het wordt onder de herboristen gezien als HET kruid voor de luchtwegen. Ook uitwendig te gebruiken als je bijvoorbeeld geneteld bent. Pluk maar een blaadje weegbree en wrijf het over de aangedane plaats. Er zijn geen bijwerkingen vastgesteld bij weegbree. 

VOGELMUUR - Stellaria media

Herkenning:
Een plant die eerst over de grond groeit om dan langzaam omhoog te komen, met kleine witte bloempjes en behaarde blaadjes. 

Werking:
Rijk aan vitamines en mineralen, gekend als een heel veilig kruid om te gebruiken. Bevat saponines, onderzoek heeft aangetoond dat deze inhoudsstof kankerwerend is. Vogelmuur is bloedzuiverend en heeft een ontstekingswerende werking.

Opgepast
Geen bijwerking vastgesteld.

PAARSE DOVENETEL - Lamium purpureum

Herkenning:
Vierkante stengels met paarse lipbloemige bloemen. De blaadjes groeien tegenover elkaar in een soort van krans. 

Werking:
Bevat slijmstoffen, looistoffen, saponines, veel ijzer en vitamines. Heeft een samentrekkende werking en is dus goed tegen bloedingen. Is ook bloedzuiverend en ontstekingswerend. 

Opgepast
Vanwege zijn samentrekkende werking (looistoffen) oppassen bij drachtige voedsters. 

Ga je graag opstap met app? Dan kan ik ObsIdentify aanraden. 

Liever een boek om mee te nemen? 
- Het wildplukboek - Ben Brumagne
- Welke eetbare wilde plant is dat - ANWB gids

Opgelet want uiteraard staan in deze boeken alle wilde eetbare planten voor ons als mens. Ga dus zeker altijd na of deze ook eetbaar zijn voor konijnen. Ben je niet zeker? Dan mag je mij altijd contacteren via whatsapp, met foto van de plant. Ik ben herboriste van opleiding en heb me ook gespecialiseerd in het kruidengebruik bij konijnen. Op het nummer 0499/28.91.22 help ik je graag verder adhv een berichtje. 

Veel wildplukplezier! 

Terug naar blog

Reactie plaatsen