Must & wants bij konijnen, wat echt belangrijk is voor konijnen

Je start met konijnen, leest en ziet zoveel op sociale media. Wat heb je nu nodig? Wat is gewoon maar om te hebben?
Je hebt ECHT nodig
1. Een verblijf
Voor een binnenverblijf is een puppyren het handigste, 1 meter hoog en uiteraard minstens 3m² permanente ruimte per konijn. Gebruik vinyl als ondergrond om schuiven te voorkomen. Als buitenverblijf zijn de opties eindeloos. Hou in de gedachte dat deze roofdierproof moet zijn.
2. Toilet
Konijnen zijn perfect zindelijk te maken, ze gaan van nature op 1 en dezelfde plek. Je kan kiezen voor een plastic SAMLA van Ikea, of je schaft een kattentoilet aan. Gebruik als bodembedekking houtkorrel of papierkorrel en leg steeds hooi in het toilet.
3. Schuilplekjes
Dit kunnen simpele kartonnen dozen zijn, maar opgepast voor het knagen en opeten hiervan. Investeer meteen in goede schuilhuisjes, plastic schuilhuisjes gaan levenslangs mee en zijn makkelijk te poetsen.
4. Knaagmateriaal
In de vorm van takken of veilige materialen zoals waterhyacint. Je hoeft dus geen fancy knaagmaterialen te kopen als je daarvoor andere basiszaken niet zou aanschaffen. Je vindt vast in de buurt wel een wilgenboom waar je takken van kan knippen.
5. Drinkbakje
Hoe belachelijk het ook klinkt maar schaf meteen een goede keramieke drinkbak aan. Eentje die ze niet kunnen omgooien. Dagelijks het water verversen is wel een must om de opbouw van bacteriën te voorkomen.
6. Kwalitatief hooi
Slechte kwaliteit van hooi zorgt ervoor dat konijnen geen of amper hooi eten. Zorg meteen voor fris groen hooi. Het beste alternatief is timothyhooi maar ook kruidenhooi kan.
7. Konijnenvriendje
Lijkt logisch want konijnen zijn groepsdieren, maar ben je niet van plan om na het houden van 1 konijn een vriendje er bij te nemen, neem dan geen konijnen. In konijnenopvangen hebben ze vaak ook koppeltjes zitten, zo weet je zeker dat het klikt tussen de konijnen.
8. Graafmogelijkheden
Dit kan net als het toilet een simpele plastic bak zijn gevuld met wit speelzand. Graven is natuurlijk gedrag en kan je dus niet afleren of verwachten dat een konijn dit niet doet.
9. Ondergrond
Voor binnen is een combinatie van vinyl en puzzelmatten een topcombinatie. Leg de puzzelmatten onder de vinyl als jouw konijnen graag knabbelen. Je combineert hier een zachte ondergrond met een makkelijk afwasbare ondergrond. Voor buiten is uiteraard gras top! Heb je verharde ondergrond, leg dan een laagje zand of vlas om zo zachte plekjes te creëren.
10. UV-lamp
Vitamine D is essentieel. Binnenkonijnen nemen geen vitamine D op door een venster. Dus een goed alternatief is een UV-lamp. Dit kan helpen om blaasgruis te voorkomen.
11. Groenvoer
Hou er rekening mee dat je echt dagelijks groenvoer moet geven. Dit is geen extra ding, maar een must! Reken op minstens €25 per week dat je uitgeeft in de supermarkt, een alternatief is een kleine moestuin aanleggen of een plekje zoeken waar je kan plukken.
12. Professioneel advies/diensten
Langharige konijnen hebben trimbehandelingen nodig, jaarlijkse dierenartsenbezoek, hulp bij koppelen, voedingsadvies of gedragsproblemen. Hou hier rekening mee als je naar het kostenplaatje kijkt bij het houden van konijnen.
Wants en geen musts
Drinkfonteintje, fancy boxen, 10 verschillende denkspellen (creatief zijn met de spullen die je al hebt is ook oké!), 20 verschillende soorten gedroogde kruiden uitgestald in potjes, seizoensversiering voor het verblijf, schuilhuisjes in allerlei vormen en maten, knuffel definitief ter vervanging van een maatje,... Superleuk al deze dingen natuurlijk en als je het budget hebt ga ervoor maar laat je niet ontmoedigen als je dit bij anderen ziet en het beschouwd als must voor jouw konijnen. Konijnen moeten voorzien worden in hun basisbehoeften: medische verzorging, goede huisvesting, natuurlijk gedrag vertonen, correcte voeding en een vriendje. Een konijn geeft er geen z*k om dat jij het verblijf fancy inricht maar geen correct knaagmateriaal voorziet.