Huisvesting binnenkonijntjes

Waar je jouw konijnen huisvest, binnen of buiten is een persoonlijke keuze. Ik neem je graag mee in enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw konijnen binnen wil houden.
Freeroam, eigen verblijf met looslooptijd of permanent verblijf?- Freeroam wil zeggen dat ze 24/24 toegang hebben tot het hele huis of loslopen in enkele kamers. Er is geen verblijf waarin ze worden vastgezet als jij niet aanwezig bent.
Denk er aan dat konijnen knagers zijn en graag ergens op springen. Je zal dus planten, kaarsen en kabels onbereikbaar moeten maken. Kan je kabels niet wegwerken zorg dan voor kabelbeschermers.
Voorzie in dit geval veel afleiding en knaagmateriaal. Bij verveling gaan konijnen nu eenmaal slopen. Als er een kast aanlokkelijk is terwijl je niet thuis bent zijn er mogelijks enkele hapjes uit die kast.
Voordelen:
- Onbeperkt pootjes strekken
- Veel contact tussen jou en jouw konijnen
- Meer rommel en poetswerk
- Veel kabels wegwerken, giftige planten wegzetten, mogelijks kasten die worden beknabbeld.
- Honden en katten kunnen niet samen loslopen met konijnen zonder toezicht. Honden en katten zijn roofdieren terwijl konijnen proodieren zijn.
- Eigen verblijf in de woonruimte door middel van een puppyren of andere afbakening. Veel gekozen optie want de konijnen zijn aanwezig in de leefruimte maar kunnen toch niets slopen of opeten dat voor hen schadelijk is terwijl je als eigenaar niet thuis bent.
Worden konijnen permanent opgesloten in een verblijf dan moet dit verblijf minstens 6m² zijn voor 2 konijnen voor kleine rassen en 10m² voor grote rassen.
Naast het eigen verblijf kan er ook gekozen worden voor extra loslooptijd. Ik raad aan om enkele uren te laten loslopen, minstens 5 uur. Zo kunnen ze hun pootjes goed strekken. Doe dit liefst tijdens hun actieve momenten, 'S morgens of 's avonds, op de middag slapen veel konijnen omdat dit bij hun natuurlijk ritme hoort.
Voordelen:
- Er is contact tussen jou en de konijnen omdat ze in jouw leefruimte mee wonen.
- Weinig dingen dat ze kunnen slopen zonder dat het jou opvalt.
- Ziekte wordt sneller opgemerkt.
- Rekening houden met geluiden van de tv, kookluchten en bezoek
- Heb je andere huisdieren zoals honden of katten? Denk dan aan de veiligheid van jouw konijnen.
- Dagelijkse loslooptijd onder toezicht wil zeggen dat je ook thuis moet zijn.
- Eigen kamer, hier kunnen ze 24/24 loslopen. De kamer is volledig ingericht voor jouw konijnen.
Zet in deze kamer enkel spullen die stuk mogen en veilig zijn. Houd ook hier rekening met de minimumruimte dat konijnen nodig hebben. Naast de eigen kamer kan je ze natuurlijk nog laten loslopen.
Voordelen:
- Je moet geen rekening houden met loslooptijd
- Geen zorgen over zaken die niet gesloopt mogen worden
- Je hoeft enkel die ene kamer te reinigen
- Mogelijks minder contact met jouw konijnen omdat ze niet in jouw leefruimte rondlopen

In het verblijf/leefruimte
- Schuilhuizen: Met meerdere in- en uitgangen. Konijnen zijn vluchtdieren en moeten daarom altijd de mogelijkheid hebben om via meerdere wegen weg te kunnen.
- Toilet: Het toilet moet groot genoeg zijn zodat jouw konijn zich hierin kan neerleggen. Gebruik hout-, stro- of papierkorrel als bodembedekking. Zorg steeds voor hooi in of boven het toilet.
- Knaagmateriaal: Speeltjes van wilgenhout, waterhyacint, zeegras of riet kunnen perfect. Snoeihout van veilige bomen is ook een optie.
- Water & hooi: Moet 24/24 aanwezig zijn. Water biedt je liefst aan in een kommetje. Dit is een natuurlijke drinkhouding. Hooi kan je op meerdere plekken aanbieden. Denk er wel aan dat konijnen graag keutelen terwijl ze eten.
- Geschikte ondergrond: Door het ontbreken van voetzoolkussentjes lopen konijnen rechtstreeks op hun vacht. De vacht is de enige bescherming die ze hebben voor hun tere vel. Zachte & slipvrije ondergrond in het deel waar ze het meest vertoeven is een must als je voetzoolontsteking of pododermatitis wil voorkomen. Vaak wordt een tapijt aangeraden als zachte ondergrond, dat kan maar denk aan haarverbranding bij het snel lopen. Door de wrijving met de haren en het tapijt bij snelle beweging branden haren weg, ook hierdoor kan op termijn pododermatitis ontstaan. Test zelf eens: ga snel met je hand over de ondergrond. De ideale combinatie is: puzzelmatten met daarbovenop vinyl.
Extra tips
- Hooi en haar: Konijnen verliezen nu eenmaal haar. Binnenkonijnen zijn bijna het ganse jaar in de rui omdat ze geen seizoenswisseling doormaken zoals buitenkonijnen. Naast het haar zal je vaak ook hooi vinden op plaatsen die je niet voor mogelijk houdt. Goede aanwinsten zijn een robotstofzuiger en luchtreiniger. Dagelijks stofzuigen is niet overbodig.
- Verwarming en ramen: Konijnen kunnen zelf moeilijk hun temperatuur regelen, ze kunnen niet zweten en ze verliezen enkel warmte via hun oren en versnelde ademhaling. Ze leven dicht bij de grond en zijn daarom ook gevoelig voor tocht vanonder een deur of raampartij. Vermijd een verblijf vlak bij een verwarming, raam of tochtplaats.
- Verander niet te vaak: Onze floppers zijn echte gewoonte dieren, om te kunnen vluchten moeten ze hun route op voorhand verkennen. Verander hun verblijf niet wekelijks of vlak voor of na een stressmoment zoals een bezoek aan de dierenarts. Ook geur is belangrijk voor een veilig gevoel.
- Poetsproducten: Ze leven met hun neus dicht bij de grond, dit maakt ze gevoelig voor poetsgeuren. Gebruik geen sterk geurend product en al zeker niet met veel chemicaliën. Opteer voor een biologisch afbreekbaar product of eentje specifiek ontwikkelt voor dieren.
- Bezoek: Vermeld aan jouw bezoek dat er konijnen in huis zijn. Leg uit wat triggers zijn voor hen om te schrikken zoals nieuwe geuren, geluiden of bruuske bewegingen. Vraag ook om schoenen uit doen om zo geen besmettelijke ziektes mee in huis te brengen.