Moestuin voor konijnen

Een moestuin voor konijnen hoeft niet moeilijk te zijn en kan met een minimum aan tijd en geld opgestart worden. Onderaan dit blog zal ik oplijsten in welke webshops je materiaal kan aanschaffen en waar je biologische zaden en plantgoed kan vinden. Maar kijk ook op tweedehands of via buren.
Locatie
Planten hebben nu eenmaal zonlicht nodig om te groeien. Een zuidgerichte tuin hoeft niet, maar je moet wel voldoende uren zon op een dag hebben. 6 uur voor bladgroenten en minstens 8 uur voor voor andere groenten. Gebruik een open plek in je tuin waar een boom niet teveel schaduw werpt. Een natuurlijke afscheiding aan de noordkant kan helpen om koude wind uit de moestuin te houden. Denk bijvoorbeeld aan een haag.
Materialen
Moestuinbakken
Ik raad aan om in verhoogde moestuinbakken te beginnen. Zo heb je meer controle over de grond maar voor jezelf werkt het ook comfortabeler.
Er bestaan verschillende soorten moestuinbakken. Te koop in een pakket of zelf maken dat maakt niet uit.
- Roestvrij stalen bakken. Ik test momenteel eentje van VidaXL. Dit is de link .
- Houten bakken. Kies voor kwaliteitshout of behandel het hout zodat het niet te snel rot.
- Grow bags. Ideaal voor als je weinig plaats hebt.
- Plastic bakken. Denk maar aan Ehlo moestuinbakken
- Steen. Denk bijvoorbeeld aan boordstenen of overgebleven bouwstenen.
Wijzelf hebben 2 jaar geleden gekozen voor houten bakken in steigerhout. Ik zou dit zelf niet nog eens kiezen. Steigerhout gaat toch niet zo lang mee als gedacht. Na de test van de stalen bakken schakelen we over op deze of we kiezen voor hardhouten bakken.
Zaaimateriaal
Je kan dit zo goedkoop of duur maken als je zelf wil. Je kan perfect zaaien in de volle grond voor sommige gewassen. Ook voorzaaien heeft zijn voordelen, je kan vroeger starten binnen of in een serre.
Het ideale startpakket:
- Zaaitray met deksel. Het deksel zorgt voor een warmer klimaat voor de zaailingen.
- Zaai- en stekgrond
- Labels, zo weet je wat je gezaaid hebt.
- P9 potjes om eventueel over te potten als de zaailingen groot genoeg zijn.
- Schopje
Wil je binnen beginnen voorzaaien waar niet zoveel licht is, schaf dan groeilampen aan en eventueel een warmtematje. Je staat al direct een maand voor. Onze groeilampen en warmtematje komen van Amazon.
Geen zaaitray? Gebruik plastic groentenbakjes van uit de supermarkt die je recupereert
Zaden en plantgoed
Zie je zelf zaaien niet zitten dan kan je perfect plantgoed aanschaffen. Wel duurder dan dat je zelf zaait maar je hebt meer garantie op succes. Ik ben fan van zelf zaaien, veel meer aanbod, controle over wanneer je start en geeft voldoening om een zaadje te zien uitgroeien tot iets dat je kan oogsten.
Ga bij voorkeur voor biologische zaden, ze zijn weerbaarder doordat ze soms blootgesteld worden aan een plaag en jouw konijnen krijgen geen pesticiden binnen. Want pesticiden blijven in zaden aanwezig.
Plantgoed vind je in alle tuincenters en tegenwoordig ook online. Bij plantgoed heb je niet zo snel de keuze om voor biologisch te gaan. Ookal heeft het mijn voorkeur, je hoeft dit niet te doen.
Je kan ook aan met je medemoestuiniers plantjes en zaden ruilen. Velt organiseert ook een zadenruilbeurs elk jaar.
Bescherming van de gewassen
Dan bedoel ik niet sproeimiddel dat alle plagen vernietigd. Maar netten dat vlinders/rupsen van je kolen weghoudt en wortelvliegen weert. Bij bessenstruiken kan je speciale netten gebruiken zodat vogels de bessen niet kunnen opeten. Zaailingen kan je beschermen door er een plastic koepel over te plaatsen. Allerlei middeltjes om slakken te weren zoals kopertape.
Maar leef niet in de illusie dat je alle plagen kan weren. Als je aan een moestuin start zal je te maken krijgen met mislukte oogst door kevers of muizen die je wortels opeten, rupsen die je bladeren verorberen, vogels die net die zaden opeten die je wou oogsten voor volgend jaar.
Als bescherming voor de kolen hebben wij: Een constructie van grijze pvc buizen met hoekstukken en een insectennet. Wat je hieronder rechts ziet. Hierover zal ik nog een video uploaden met meer uitleg op mijn socials.
Misschien wel het belangrijkste om in je achterhoofd te houden: werk samen met de natuur.
Een plan
Al kan je starten zonder plan, het zal minder opleveren. Je kan meer gericht alles gaan zaaien op de juiste tijdstippen, zo heb je minder snel lege plaatsen in je moestuin.
Ik heb lang vastgehouden aan een roterende moestuin. Dat wil zeggen dat je je gewassen roteert elk jaar. Dus bijvoorbeeld van bed 1 naar 2. Dit jaar zal ik het anders aanpakken.
Ik ga namelijk meer poly- en permacultuur hanteren. Bij polycultuur plant je verschillende gewassen bij elkaar. Je plant niet alle sla in 1 bak maar verspreid tussen andere groenten. Naast groenten plant je dan ook eetbare bloemen en kruiden tussenin. Oogt mooi maar sommige bloemen hebben ook een werende functie voor sommige insecten en een aantrekkende functie voor bijvoorbeeld vlinders en bijen. Die op hun beurt jouw andere gewassen bestuiven.
De toppertjes om te planten tussen jouw groenten om plagen af te weren of aan te trekken zodat ze jouw groenten met rust laten:
- Goudsbloem = mieren
- Oost-Indische kers = bladluizen aantrekken zodat ze niet naar andere planten gaan
- Lavendel = mieren en andere insecten
- Dille = in zijn bloeiende vorm, deze trekken roofvliegen aan die plagen uitroeien.
Al deze bloemen zijn ook eetbaar voor konijnen.
Bij dat plan hoort ook de voorbereiding naar grond toe. Schaf kwaliteitsgrond aan, denk ook aan compost. Ofwel zet je zelf een compostbak in de tuin of je kan compost aankopen bij het recyclagepark in je gemeente, lokale boer, tuincenter en zelfs online.
Elk jaar alvorens je start aan je moestuinseizoen, geef je alle bakken flink wat compost. Dit verbetert de bodem enorm. Laat even rusten alvorens te starten met zaaien en planten.
Makkelijke bloemen, groenten en kruiden om te zaaien/planten
- Goudsbloem, kan je zowel ter plekke zaaien als voorzaaien.
- Zonnebloemen, zowel ter plekke zaaien als voorzaaien kan.
- Dille, ter plekke zaaien
- Koriander, ter plekke zaaien
- Warmoes, ter plekke of voorzaaien.
- Sla, ter plekke of voorzaaien. Zaai dit in warmere periodes meer in de schaduw anders hebben ze de neiging om snel door te schieten
- Selder, ter plekke of voorzaaien.
- Palm- of krulkool, voorzaaien. Deze kan je de ganse winter laten staan om als eerste te oogsten na de winter. Ze zijn namelijk winterhard.
- Bronzen venkel, is een vaste plant. Hetzelfde als de knolvenkel alleen moet je deze maar 1 keer zetten. Ook redelijk winterhard dus je kan al vrij snel na de winter ook hier van oogsten.
Aankooppunten online en offline
- Angelo Dorny
- Ecoflora
- Den Oude Kastanje
- Kwekerij kweek
- The Farm Dream
- De Moestuinwinkel
- Feggies
-
De Bolster
Elk jaar is er in mei en september een groot evenement namelijk De Tuindagen Van Beervelde. Zeker doen als je een moestuin begint.
Heeft dit blog jouw geïnspireerd of geholpen met een moestuin voor konijnen? Tag ons dan zeker in jouw foto of filmpje op je socials @floppinglops
1 reactie
Onze moestuin is jaar na jaar meer en meer op de konijnen gericht :-D Ik vind zo’n bakken altijd supermooi staan, zo netjes!, maar ’t is een serieuze investering die ik nog niet over mijn hart heb kunnen halen.