EHBK-kist voor konijnen

Het is weekend of avond en natuurlijk wordt dan je konijn ziek. Soms kan je niet meteen bij een dierenarts terecht en dan grijp je best zelf al in. Ik overloop welke medicatie en spullen je altijd in huis moet hebben, maar ook wat een spoedgeval is en wat kan wachten tot de volgende dag.
Een gezond konijn
Een konijn dat eet, drinkt, rondloopt, zich normaal gedraagt en alert is kan al snel als gezond bekeken worden. Maar het zijn prooidieren en stoppen dus weg dat ze ziek zijn. Let dus goed op de kleine dingen zoals grootte van de keutels, kieskeurig eten, net wat minder bewegen, knarsetanden, vuile oogjes, uitvloei uit de neus, dikkere buik,... al deze zaken kunnen al een eerste signaal zijn dat er toch iets mis is.
Daarom is jaarlijkse controle belangrijk waarbij tanden, oren, ogen, onderkant van de poten en vacht worden nagekeken. Daarnaast wordt er ook gevaccineerd en een buikpalpatie gedaan. Om te voelen of deze soepel aanvoelt en geen afwijkingen bevat.
In jouw EHBK-kist (eerste hulp bij konijnen)
- Thermometer
- Snugglesafe (warmtepad)
- Pijnstiller (meloxicam als actieve stof)
- Cisaral
- Verband
- Honingzalf
- Steriele compressen
- Fysiologisch water
- Ontsmettingsmiddel
- Oorreiniger
Noodgevallen waarvoor je direct naar de dierenarts gaat
- Stoppen met eten, vanaf 24 uur is dit een uiterst kritieke situatie
- Een grote wonde
- Een breuk
- Ademhalingsproblemen
- Scheve kopstand
- Alles wat lijkt op een aanval
- Tekenen van myxomatose zoals dikke oogleden
- Iets giftig opgegeten
Aandoeningen die kunnen wachten tot de volgende dag
- Een afgebroken nagel
- Huidaandoening zoals vachtmijt of een teek
- Al langere tijd minder eten maar nog wel eten
- Niezen
Termperatuur
De temperatuur ligt idealiter tussen de 38.5°C en 39.5°C, tot 38°C is aanvaardbaar. Alles onder die 38°C is ondertemperatuur en alles boven die 39.5°C met afwijking van 0.3°C is koorts.
Hoe meet je de temperatuur? Dat gebeurd rectaal, via de anus. Je gebruikt dus een klassieke thermometer. Doe hier wat medisch glijmiddel op om het vlotter te laten verlopen.
Bij ondertemperatuur ga je dus opwarmen, dit kan doormiddel van een snugglesafe. Heb je dit niet in huis dan kan een warm kersenpitkussen ook soelaas bieden. Let op dat konijnen hier niet aan bijten.
Bij koorts verzet je jouw konijn naar een koelere ruimte of gebruik je een icepod tot je naar de dierenarts kan.
Een konijn dat niet eet heeft meestal ook ondertemperatuur, meet dus steeds de temperatuur. Hoe lager de temperatuur hoe hoger de urgentie om naar de dierenarts te gaan. Dan kan je alvast de temperatuur meedelen bij jouw telefoontje.
Pijnstiller
De werkzame stof is meloxicam. Verschillende varianten hierop zijn loxicom, meloxidyl en metacam. 1.5mg/ml is die voor de hond maar wordt standaard gebruikt bij konijnen. Als je konijn 1kg weegt geef je voor 10kg hond. Er zitten spuitjes in met het aantal kg's op. De dosering voor konijnen is 1mg/1kg, 1 maal per dag.
Geef nooit pijnstiller voor mensen zoals dafalgan of nurofen!
Zelf ingrijpen bij afwachting van de dierenarts
Niet eten zonder specifieke oorzaak
- Jouw konijn is gestopt met eten. Het eerste dat je doet is pijnstiller toedienen. Hier doe je niets mis mee. Dan ga je de temperatuur meten. Handel zoals hierboven beschreven in geval van ondertemperatuur of koorts.
- Keutelt jouw konijn? Dan mag je dwangvoeren en Cisaral toedienen
- Keutelt jouw konijn NIET? Dan geef je nooit! dwangvoer en dien je geen cisaral toe. Als er niets uitkomt en je blijft er bij stoppen dan kan de maag letterlijk ontploffen. Ook cisaral kan dan meer kwaad doen als er verstopping aanwezig is. Jouw dierenarts zal een RX nemen om verstopping vast te stellen of uit te sluiten.
- Je mag wel een spuitje water geven in de mond om jouw konijn gehydrateerd te houden, wat goed is voor de darmen.
- Stimuleer beweging zodat ze de darmen terug op gang komen.
- Normaliter zou de pijnstiller na 2 uur toch zijn werk moeten doen.
Een grote wonde!
- Geef jouw konijn pijnstiller
- Zet jouw konijn naar binnen indien hij of zij buiten gehuisvest is.
- Stop het bloeden door er druk op uit te oefenen
- Zie je vuil in de wonde probeer voorzichtig dit te verwijderen
- Op een grote wonde kan je geen honingzalf smeren, dit moet gehecht worden.
- Bij kleine wonden kan je de wonde reinigen en honingzalf gebruiken
Een breuk
- Geef jouw konijn pijnstiller
- Verplaats je konijn naar een kleine ruimte, desnoods een transportbox met dekens als zachte barrière. Zo voorkom je dat er nog meer schade verricht wordt.
- Blijf van de breuk af, je kan zelf niets doen!
Meteen dierenarts!
Bij onderstaande zaken kan je zelf niets doen dan naar de dierenarts gaan.
- Ademhalingsproblemen: jouw konijn heeft dringend zuurstof nodig! Vermijd elke inspanning. Konijnen ademen door hun neus. Wordt er geademd met open mond? Dat is foute boel
- Scheve kopstand: het kan simpelweg een oorontsteking zijn of toch veroorzaakt door E. cuniculi. Indien jouw konijn ook tolt kan je wel haar of hem verplaatsen naar de transportbox met dekens zodat ze zichzelf niet pijn doen.
- Alles wat lijkt op een aanval : Zorg dat jouw konijn zich ook hier niet pijn doet.
- Tekenen van myxomatose zoals dikke oogleden: Zet je konijn meteen apart als de andere konijnen nog tekenen hebben. Contacteer je dierenarts en mogelijks wordt er ook een noodvaccin gezet.
- Iets giftig opgegeten: Bel het antigifcentrum en meld dit alvast. Zij kunnen aan jouw dierenarts ook doorgeven welke behandeling eventueel kan opgestart worden.
1 reactie
Dag Evi, wat met een beet van een kat bvb.? Moet er dan een vaccin gegeven worden? Groetjes Gina