De zorg voor seniorkonijnen

De zorg voor seniorkonijnen

Wanneer een konijn senior is is afhankelijk van de grootte van het konijn. Grote konijnen zoals Franse hangoor zijn al sneller senior dan een pooltje. Ik vind zelf dat een seniorkonijn minstens even schattig is dan een jong konijn. Ze krijgen een charme over zich heen die moeilijk te weerstaan is. 

Kleine rassen = 6-7 jaar
Middelgrote rassen = 5 jaar
Grote rassen = 4 jaar

Voeding

Het dieet is voor elk konijn ongeacht de leeftijd, hetzelfde. Veel vezels in de vorm van hooi, gras en groenvoer, takken en verse kruiden, wortelgroenten eerder beperkt vanwege suiker en als laatste de brokjes. 

Seniorkonijnen kunnen sneller spiermassa verliezen en daarmee ook afvallen. Dan is het raadzaam om meer energierijke voeding toe te voegen aan het dieet. In de vorm van brokken of gedroogde kruiden. 
Let hierbij op dat de blindedarm keutels wel nog steeds worden opgegeten want daar zitten veel voedingsstoffen in die het konijn ook niet kan missen. Daarnaast mag de inname van hooi of groenten niet verminderen. 

Ook de voeding aanpassen naar de werking van de nieren is belangrijk. Bij oudere konijnen werken de organen nu eenmaal minder goed dan bij volwassen konijnen. Kies dus eerder voor veel vers groenvoer om meer vocht op te nemen om zo de nieren te ontlasten. 

Aanbieden van voeding doe je best op de grond of een lage schaal. Leg hooi in het toilet en niet in een hooiruif, door gewrichtspijnen kan het zijn dat jouw konijn zijn kopje niet meer wil uitrekken en daardoor minder hooi gaat eten. 

Bijvoeren met dwangvoeding. De term dwangvoeding doet meteen denken aan een spuit in de mond steken en de voeding er in te rammen. Maar voedingspapjes zoals die van Oxbow of Rodicare Instant kunnen ook perfect in een kommetje gedaan worden. Ook op die manier kunnen seniors extra voeding en vocht opnemen. 

Ouderdomsziektes

  1. Artrose/spondylose: Gewrichtsproblemen zijn pijnlijk maar laat dat nu net iets zijn dat konijnen zolang mogelijk willen verstoppen. Hierdoor worden gewrichtspijnen laat opgemerkt. Ontsteking van de gewrichten (artrose) komt ook voor bij volwassen konijnen maar vaker zien we het bij seniors en verergerd het ook als er geen ondersteuning is. Meestal wordt artrose gezien ter hoogte van de rug en de poten. 
    Spondylose wordt gezien op de ruggenwervels. De punten van de ruggenwervels vormen bruggen. Hieronder zie je hoe die bruggen eruit zien
  2. Vuile achterhand/poten: Logischerwijs door gewrichtsproblemen gaat ook verzorging van de vacht moeilijker. Konijnen kunnen zich dan niet meer goed draaien om bijvoorbeeld hun blindedarm keutels op te eten of hun vacht achteraan proper te maken. Neem hiervoor de nodige maatregelen zoals zelf borstelen maar ook de achterhand proper houden. Het is raadzaam om op regelmatige basis achteraan kort te laten zetten door een konijnentrimmer. 
  3. Slechter horen en zien: Zicht gaat achteruit of er ontwikkelen zich oogproblemen zoals cataract. Probeer bij deze konijnen het verblijf te laten zoals het is en doe geen grote veranderingen. Ook het gehoor gaat achteruit, ze horen jou niet meer aankomen en kunnen daarom sneller schrikken. 
  4. Nier- en blaasproblemen: Net zoals elk orgaan gaan de nieren minder goed functioneren. Dit kan je laten nakijken door middel van een bloedname bij de dierenarts die een specifieke waarde test en er kan een RX of echo genomen worden om gerichter te gaan kijken naar bijvoorbeeld een nier die verschrompeld. Wist je dat hartproblemen gerelateerd kunnen zijn aan nierproblemen. Ook hartproblemen komen dus voor bij oudere konijnen. Blaasproblemen zoals ontstekingen, gruis en incontinentie kan ook optreden. 
  5. Gezwellen: Helaas een veelvoorkomende aandoening bij seniors. Een thymoom is daar een voorbeeld van, een gezwel ter hoogte van de borst, in een vroeg stadium is dit nog behandelbaar. In later stadium zal je zien dat dit voor onder andere ademhalingsproblemen zorgt. Daarnaast heb je ook baarmoedertumoren bij niet-gesteriliseerde voedsters. Helaas veel voorkomend, ongeveer 50% van de niet-gesteriliseerde voedsters ontwikkelt op latere leeftijd baarmoederkanker. Ook rammen kunnen teelbalkanker krijgen. Het is daarom echt een must dat rammen en voedsters gecastreerd worden. 
  6. Dementie: Dit komt ook voor bij konijnen, je merkt dat ze meer voor zich uit staren of gedesoriënteerd lijken. Ze onthouden minder goed hun dagelijkse routine die ze al jaren aanhouden. 

Dat jouw konijn oud is wil niet zeggen dat hij of zij automatisch al deze ziektes zal krijgen. Maar de kans is wel bestaande en dan kan je maar beter weten waar je aan toe bent. 

Ondersteunen

  • Verhoogde uitkijkpunten: Heb je veel hogere schuilhuisjes waar ze voorheen meteen opsprongen? Voorzie een extra opstapje naar dat huisje in de vorm van een lager huisje dat er naast staat of een loopbrug. 
  • Toilet: Een toilet met lagere instap is ideaal, kijk een keertje bij de kattentoiletten of schaf een oppottray aan. Kan jouw konijn geen opstapjes meer doen dan kan je kiezen om een pamperdoek op de grond te leggen. 
  • Ondergrond: voorzie meerdere zachte plekjes, dit zullen ze aangenamer vinden voor de pootjes, deze schuiven dan minder snel weg. 
  • Drinkkom en eetbakjes: Voorzie een lagere drinkschaal en biedt hooi en groenten op de grond/ondiepe schaal aan. 
  • Inrichting: Verander het verblijf niet van inrichting. Vaak aangeraden om konijnen meer in beweging te houden of hun interesse op te wekken in ontdekken. Maar dit geeft ook stress omdat de voorspelbaarheid weg is. Daarnaast bij konijnen die niet (goed) zien zal je merken dat ze tegen dingen aanlopen. 
  •  Supplementen om het immuunsysteem, nieren, artrose en andere kwalen te ondersteunen zijn niet overbodig. BunnyNature heeft daar een uitstekend gamma voor. Of boek een voedingsconsult in bij mij om te kijken met welke kruiden we kunnen ondersteunen. 
  • Halfjaarlijks een consultatie inplannen bij de dierenarts voor bloedname en eventueel RX. 
Terug naar blog

Reactie plaatsen