Seizoensverandering van warm naar koud: herfst

Wilde konijnen kunnen geleidelijk aan wennen aan koudere temperaturen omdat ze constant buiten zijn. Daarnaast brengen ze ongeveer de helft van de dag door in hun burcht. Deze burcht heeft een vrij constante temperatuur ondanks de temperatuur buiten.

Onze huiskonijnen dat is net een ander verhaal. Zij zijn afhankelijk van ons om hen een ideale omgeving te geven. Dit geldt voor binnen- en buitenkonijnen.

Buitenkonijnen
Omgeving

Belangrijke aandachtspunten

- Neerslag: De herfst staat bekend om zijn hoeveelheid regen dat er valt. Dat in combinatie met de koude kan sneller jouw konijnen ziek maken. Vocht droogt bijna niet meer op. Wordt de slaapplek vochtig dan duurt het heel lang voor dit terug droog is. Dat wil zeggen dat jouw konijnen slapen in een vochtige omgeving. Met kans op luchtwegproblemen, gewrichtsproblemen bij konijnen met artrose of oudere konijnen die sneller ziek worden.

 

Tips om regen of hagel zoveel mogelijk uit het verblijf te houden. Hoewel konijnen beter op een zachtere ondergrond zitten zoals gras is het handig om een stukje te voorzien met tegels. Makkelijker om proper te maken en houdt geen vocht vast. Geef jouw konijn de keuze waar hij of zij gaat zitten.
Scherm minstens 2 zijden af, met plastic of houten planken. Zo zijn er meerdere droge hoekjes.
Het dak loopt liefst schuin af. Door de helling loopt het water er af en is er geen gevaar op instorting van het verblijf. Een dakgoot aan de randen bevestigen om zo regenwater op te vangen is een plus. Gebruik voor het dak golfplaten, dakpannen, roofing of betonplex.

Het verblijf voorzie je best van een funderingsbalk, de funderingsbalk zorgt voor het afvoeren van de krachten naar de palen van de fundering of naar de funderingsplaat. De funderingskrachten zijn wind, gewicht van sneeuw,… .

De slaapplek bevindt zich niet op de grond maar hoger gelegen waar geen vocht aan kan. Veel comfortabeler voor jouw konijnen.

- Tocht: Vermijd tocht door het verblijf goed af te sluiten onderaan en aan het dak. Ga opzoek naar eventuele tochtgaten en dicht deze af. Dit kan door gebruik van hout, plexiglas of siliconen (plaatsen waar konijnen niet bij kunnen). Tocht veroorzaakt plotselinge temperatuurverschillen, hiervan kan jouw konijn ziek worden.  

- Afvallende bladeren: Iets wat vaak vergeten wordt, bomen en struiken die hun bladeren verliezen en giftig zijn. Vele bladeren verliezen een deel van hun giftige eigenschap na drogen. Voor sommige planten is dit niet het geval. Denk hier dus ook aan bij het maken van het verblijf in de buurt van vele struiken en bomen.

- Slaapplaats: Hoewel slaapplaatsen wekelijks grondig moeten schoon gemaakt worden om kleine beestjes te vermijden is het bij elke seizoenswisseling aangeraden om de slaapplaats extra aandacht te geven. Denk hierbij aan de bodembedekking en verluchten. Tijdens koudere maanden is het handig om de bodembedekking aan te passen in functie van de temperatuur.

Vachtonderhoud

 Omdat er wordt overgeschakeld naar een kouder seizoen gaan konijnen in de rui. De wintervacht wordt aangemaakt. Augustus en september zijn de ruiperiodes voor deze seizoenswissel. Binnenkonijnen kunnen tijdens deze 2 maanden nog naar buiten verhuisd worden. Omdat ze nog een wintervacht kunnen aanmaken. Verhuis ze ten laatste tijdens de eerste helft van september.

Check dagelijks de vacht, voornamelijk aan de achterhand en onder de staart. Ogen, oren en pootjes zijn ook een aandachtspunt.

Langharige konijnen krijgen meerdere malen per jaar een trimbeurt. Ook tijdens koudere maanden, ondanks het voor ons geen aangenaam weer is om buiten in rond te lopen.

Bij vocht gaan de haren sneller in de klit. Tijdens regenachtige maanden besteed je hier extra aandacht aan.
Om de 6 à 8 weken jouw konijn laten trimmen voorkomt veel klitten en knopen in de vacht. Daarnaast worden eventuele afwijkingen op de huid of vacht sneller opgemerkt door een konijnentrimmer.

Zelf borstel je jouw konijnen wekelijks.

Normaalharige konijnen borstel je indien ze hevig in de rui zijn, om kettingkeutels en mogelijks verstopping te voorkomen.

Weerstand

Omwille van de temperatuurschommelingen kan jouw konijn een verminderde weerstand ervaren. Deze lage weerstand in combinatie met koudere dagen en nachten kan al snel leiden tot tranende oogjes, snot en niezen.

Daarnaast zijn ze ook in de rui en dat resulteert ook in een verlaagde weerstand. Verharen kost hen veel energie, deze energie kunnen ze dus niet gebruiken om een goede weerstand op te bouwen.
Inspelen op de weerstand is aan te raden. Dit kan je doen via een evenwichtig dieet met extra ondersteuning van supplement. Bespreek dit je altijd met je dierenarts.

Ziektes

Door de verminderde weerstand duiken ziektes sneller op. Niet enkel luchtwegproblemen maar ook E. cuniculi en zelfs myxomatose. Luchtwegproblemen ontstaan door stoffige bodembedekking, te weinig luchtstroom en ventilatie, stress, onhygiënisch slaaphok en dergelijke.

Binnenkonijnen

Omgeving

Je zou denken dat binnenkonijnen helemaal geen aanpassing hoeven. In zekere zin niet, grijp toch dit moment nog om alles uit het verblijf te halen en maak dit buiten grondig schoon.

Denk verder ook aan nieuwe luchtstroom. Als het kouder wordt hebben we de neiging om minder te verluchten in huis. Daardoor verandert ook de kwaliteit van de lucht. Als je geen ingebouwd verluchtingssysteem hebt kan een luchtreiniger helpen.

Vachtonderhoud

Check dagelijks de vacht, voornamelijk aan de achterhand en onder de staart. Ogen, oren en pootjes zijn ook een aandachtspunt.

Zoals bij buitenkonijnen worden langharige konijnen idealiter om de 6 à 8 weken getrimd. Daarnaast worden eventuele afwijkingen op de huid of vacht sneller opgemerkt door een konijnentrimmer.

Binnenkonijnen ontwikkelen mogelijks minder snel klitten omdat binnenshuis geen regen of andere neerslag meespeelt.

Zelf borstel je jouw konijnen wekelijks.

Normaalharige konijnen borstel je indien ze hevig in de rui zijn, om kettingkeutels en mogelijks verstopping te voorkomen.

Weerstand

Er is geen temperatuurschommeling, binnen heerst een constante temperatuur. Ze krijgen minder snel te maken met een verminderde weerstand door de koude. Sommige binnenkonijnen worden ook buiten gelaten overdag. Wissel je dus tussen binnen en buiten kan dit wel een invloed hebben.

Wanneer beslis je nu of ze overdag nog buiten kunnen? Als jij buiten kan staan met een T-shirt is nog het nog oké. Is het binnen 21 graden en buiten 10 graden dan is het verschil te groot.

Ziektes
Hoewel de weerstand van binnenkonijnen miniem wordt beïnvloed door het weer toch kunnen binnenkonijnen ook gevoeliger zijn voor luchtwegproblemen vanwege de luchtkwaliteit binnen. 

Voor zowel buiten- als binnenkonijnen is voeding tijdens elk seizoen belangrijk. Voer wat er dat seizoen beschikbaar is. Belangrijk is een gebalanceerd dieet. Een gebalanceerd dieet voorziet in alle mineralen, vitamines, spoorelementen en inhoudsstoffen die jouw konijn nodig heeft. Dit is verschillend per konijn, leeftijd en leefomstandigheden.

 

 

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Flopping Lops | sitemap | rss