Het verblijf van jouw konijnen schoonmaken is een hele klus. Maar moet gebeuren. Uiteraard weet iedereen wel hoe een verblijf schoon te maken, maar houden jullie ook rekening met de producten die jullie gebruiken, hoe doeltreffend dit product is, wat de impact op jouw konijnen is en vooral hoe schoon is het dan echt hierna? Konijntjes zitten vaak met hun neusje dicht bij de grond en zijn daarom gevoelig voor geuren. Ook hier hou je rekening mee!
Gebruik je een product dat niet in de lijst staat maar weet je graag of deze al dan niet schadelijk is? Mail ons dan op info@floppinglops.be en wij zoeken het uit voor jou!
Wat vind je in dit artikel?
– Schoonmaakproducten onder de loep
– Schoonmaken zonder producten.
– Aan de slag: Stappenplan
– Wanneer desinfecteer je?
– Welke producten gebruik je niet?
Schoonmaakmiddelen onder de loep
1. Schoonmaakazijn
Is een natuurlijk schoonmaakproduct dat verdund dient te worden met water vanwege het gehalte aan azijnzuur. Het is een vaak gebruikt middel.
Voordeel: Goedkoop en overal verkrijgbaar, ontkalk goed (bijvoorbeeld voor de toiletbak), dood voor een deel bacteriën.
Nadeel: Een indringende geur, konijnen zijn zeer gevoelig voor geur. Moet genoeg verdund worden. Het desinfecteert niet.
2. Ummoniumspray
Product dat veel gebruikt wordt door ziekenhuizen, dierenartsen, dokters,…
Het is niet toxisch en niet corrosief. Vernietigd bacteriën, gisten en schimmels.
Desinfecteert, reinigt en neemt geuren weg. Geen giftige dampen en biologisch afbreekbaar.
Voordeel: Heeft geen indringende geur zoals vele schoonmaakmiddelen, veilig in gebruik voor zowel mens als dier. Biologisch afbreekbaar.
Nadeel: Er hangt ook een stevig prijzenkaartje aan vast dat vele baasjes misschien niet willen betalen. Enkel verkrijgbaar via je dierenarts of online bij medpets.
3. Dettol
Bevat chloorxylenol hieraan zijn verschillende dieren maar ook mensen enorm gevoelig. Staat bekend om zijn strijd tegen de bacteriën. Een heel chemisch product dat vaak als het schoonmaakmiddel wordt gezien.
Voordeel: Overal verkrijgbaar en goedkoop. Het desinfecteert.
Nadeel: Kan allergische reacties uitlokken, niet biologisch afbreekbaar, een indringende geur, heel chemisch.
4. Citronella
Staat bekend om zijn geur om insecten af te weren, meestal biologisch afbreekbaar. De meeste varianten zijn niet chemisch en daardoor minder schadelijk voor mens en dier.
Voordeel: Relatief goedkoop schoonmaakmiddel, onschadelijk indien er geen chemische componenten zijn gebruikt. Houdt insecten tijdelijk op afstand.
Nadeel: Heeft een sterke geur, werkt niet altijd effectief tegen bacteriën. Werkt niet desinfecterend.
5. Eucalyptus
Deze etherische olie wordt vaak in allesreiniger gebruikt, dit maakt dat het niet altijd onschadelijk is. Zou desinfecterend werken en rustgevend op je dier.
Voordeel: Relatief goedkoop, beperkte desinfectie.
Nadeel: Sterke geur, vaak in combinatie met allesreiniger.
6. Actacid
Dit is ook een schoonmaakmiddel die veel gebruikt wordt in de medische wereld maar ook als trimmers wordt dit vaak gebruikt omdat het geen resistentievorming heeft.
Is effectief tegen bacteriën en gisten. Naspoelen is niet nodig. Bevat 76% ethanol.
Voordeel: Goed desinfectiemiddel, geen resistentievorming.
Nadeel: Bevat heel veel alcohol en is daarom niet geschikt om het verblijf schoon te maken. Wel kan je hier materiaal mee schoonmaken dat niet in direct contact komt met de konijnen. Of eventueel te gebruiken om te ontsmetten na ziekte. Niet biologisch afbreekbaar en niet overal verkrijgbaar.
7. Halamid
Vergelijkbaar met Actacid. Desinfecteert, geen resistentievorming, effectief tegen bacteriën en virussen. Veroorzaakt een chemische verbrandingsreactie. Bevat chloor. Voordeel: Hele effectief tegen bacteriën en virussen, geen resistentie.
Nadeel: Door de chemische reacties niet geschikt als reiniger voor het verblijf. Niet overal verkrijgbaar en niet biologisch afbreekbaar.
8. Capturine Pets Bio-cleaning
Is 100% biologisch afbreekbaar, heeft een enzymatisch werking, bevat etherische olie en beloofd onschadelijk te zijn voor mens en dier. Bevat bacteriën die de stakbron van urine verwijderen en dus niet maskeren.
Voordeel: Relatief makkelijk verkrijgbaar online. Zowel in een verdunde als niet verdunde versie. Biologisch afbreekbaar en zou onschadelijk zijn.
Nadeel: Geen werking gekend tegen bacteriën, virussen of gisten. Heeft een sterke geur.
9. Stalreiniger van Silverlinde
Dit is een natuurlijk product. Bevat essentiële oliën en de natuurlijke drager lindesorb. Is hierdoor biologisch afbreekbaar. Is ook geschikt voor het reinigen van materiaal. Voordeel: Biologisch afbreekbaar en bevat geen chemische bestanddelen.
Nadeel: Niet overal verkrijgbaar en geen effectieve werking tegen bacteriën en virussen.
10. Powerfull Cage cleaner van Ecopets
Hier wordt gebruik gemaakt van eucalyptus olie, neutraliseert de ammoniakgeur en weert ongewenste elementen. Werkt ontvettend en reinigend. Bestaat in zowel verdunde oplossingen als in niet-verdunde oplossingen.
Voordeel: Je kan het online bestellen. Verwijderd geuren, huidvetten en ander vuil.
Nadeel: Nog niet bekend of deze biologisch afbreekbaar is, geen duidelijkheid over de werking tegen schimmels, bacteriën en gisten.
Schoonmaken zonder producten
1. Heet water/hoge drukreiniger
Heet water of kokend water wordt vaak gebruikt zodat er geen schoonmaakmiddel moet aan te pas komen. Dit weekt al het vuil los. De hogedrukreiniger heeft door zijn kracht dezelfde werking als heet water, verwijdert ook het vuil en er hoeft geen schoonmaakmiddel aan te pas te komen. Werkt niet tegen bacteriën, schimmels of gisten.
Voordeel: Goedkoop, makkelijk in gebruik.
Nadeel: Reinigt enkel op het zicht en niet effectief. Nooit voldoende om de desinfecteren.
2. Stoomapparaat
Het apparaat verspreid waterdamp die net onder 100°C ligt, dit wordt met een bepaalde druk uit het apparaat geduwd. Er wordt geen gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen. De stoom geraakt op plaatsen waar we niet geraken met een spons of borstel. Het beloofd voor meer dan 90% bacteriën te vernietigen. Op voorwaarde dat dit juist gebruikt wordt. Hoe groter de afstand tussen het oppervlak en de stoomreiniger hoe minder warm de stoom op het oppervlak terechtkomt.
Wist je dat 1 liter water goed is voor 1700 liter stoom, dit komt overeen met ongeveer 20 minuten stomen. Zeker milieuvriendelijk!
Voordeel: Makkelijk in gebruik, geen producten nodig, niet gevaarlijk omdat er geen resten achterblijven van zeep, geen afval waardoor het enorm milieuvriendelijk is. Dood bijna alle bacteriën.
Nadeel: Duurder in aankoop, elektriciteit nodig, juist gebruik is nodig om het doden van bacteriën te kunnen garanderen.
Conclusie: Bij voorkeur producten gebruiken die niet schadelijk zijn voor het konijn, biologisch afbreekbaar zijn en effectief werken tegen bacteriën en virussen.
Ook kan er eventueel bij hardnekkig vuil gebruik gemaakt worden van verschillende methodes.
Producten die je veilig kan gebruiken: Ummoniumspray, citronella en eucalyptus (indien chemische stoffen toegevoegd), stalreiniger van Silverlinde, heet water, hoge drukreiniger en een stoomapparaat.
Aan de slag
Stappenplan |
1. Zorg ervoor dat je konijnen even niet op de plaats komen waar je gaat schoonmaken. Zeker als je met schoonmaakproducten gaat werken.
– Als je een groot vast verblijf hebt bijvoorbeeld een ren, dan kan je deze voor de helft even afzetten(1 deel waar je konijnen nog kunnen rondlopen en het andere waar jij schoonmaakt).
– Hebben jouw konijnen een vast verblijf en daarnaast nog extra ruimte (met schuilplaatsen en vertrouwde spullen) waar ze enkele uren per dag mogen rondlopen dan kan je de ren even volledig afsluiten en kan jij deze rustig schoonmaken.
Zorg voor een vertrouwde omgeving als jouw konijnen even niet in hun vaste stek kunnen, dit om stress te vermijden.
2. Maak je verblijf leeg
– Het is handiger werken als je het verblijf leegmaakt. Zet toiletbakken, schuilplaatsen, speelgoed en hooiruiven opzij.
– Verwijder uiteraard resten van hooi of andere voeding, dit gooi je in de vuilnisbak en plaats je daarna niet terug in het verblijf.
3. Droog schoonmaken
Harde ondergrond zoals tegels/hout
– Dit kan je zowel met een borstel als met een stofzuiger doen.
– Kleven er keutels vast op de vloer? Gebruik dan een afsteekmes om dit los te maken.
Zachte ondergrond zoals gras of zand
– Gebruik een schop om zoveel mogelijk keutels/vuil te verwijderen.
– Bij zand kan je de bovenste laag afschrapen en nieuw zand leggen.
– Is er nog weinig gras over in het verblijf? Koop dan graszaad om opnieuw bij te zaaien. Ideaal zitten hier dan even geen konijnen op.
4. Nat schoonmaken (enkel bij een harde ondergrond zoals tegels)
Het gebruik van water en reinigingsproduct
– Check eerst of je het betreffende product dient te verdunnen. Zoja, lees dan aandachtig wat de verhouding water/product is.
Je hebt nu 2 mogelijkheden: Je verspreidt de oplossing over het ganse verblijf en laat dit even inwerken of je gebruikt een schuurborstel.
– Gebruik een dweil om het losgeweekt vuil te verwijderen.
– Vergeet ook niet de panelen van de ren schoon te maken.
– Naspoelen met veel water
=> Laat alles goed drogen om schimmelvorming te voorkomen.
Opgelet: Als je een houten slaaphok hebt hou er dan rekening mee dat dit een lange tijd duurt voor deze volledig droog is. Hier kan je opteren om het hok enkel droog schoon te maken. De meeste slaaphokken hebben een bodem die goed schoon te maken is en snel droogt. Ververs bij hout regelmatiger de bodembedekking zodat de urine niet in het hout kan indringen.
Het gebruik van enkel water
– Bij het gebruik van heet water, hoge drukreiniger of een stoomapparaat hoef je geen rekening te houden met het goed naspoelen van eventuele schoonmaakproducten.
5. Schoonmaken van alle benodigdheden
Nu je het verblijf op zich hebt schoon gemaakt is het natuurlijk tijd om alle spullen die er in staan ook netjes te maken.
– Schuilplaatsen: Houten schuilplaatsen borstel je af indien je deze niet op reserve hebt. Dit om schimmelvorming te voorkomen. Kunststoffen schuilplaatsen kan je afnemen met een vochtige doek. Heb je een wilgentunnel en hangt deze vol vacht? Haal er de stofzuiger over.
– Toiletbak: Dit is de ideale moment om je toilet volledig leeg te maken en even met een laagje water/product onder te zetten en te laten weken. Spoel hem goed na en droog deze uit.
– Alle voer- en waterbakken kan je in een bad met heet water zetten en ook deze enkele minuten laten rusten. Gebruik hiervoor liefst geen/ niet te veel schoonmaakmiddel.
– Hooiruiven schudt je volledig uit en maak je proper met een borstel of droge doek. Hier is het niet aan te raden om water te gebruiken.
– Speelgoed hoef je normaal niet proper te maken, indien dit toch nodig is doe dit dan met een droge doek.
- Vergeet niet om dekens en matten ook schoon te maken.
6. Het verblijf terug inrichten
Het verblijf is schoon gemaakt, vrij van zeepresten en droog gemaakt. De ideale kans om het eens anders in te richten of nieuwe dingen toe te voegen!
Wanneer desinfecteer je?
Wat is desinfecteren?
Het behandelen van materialen om bacteriën te doden. Dit om te voorkomen dat konijnen geïnfecteerd geraken met bepaalde ziekteverwekkers.
We zijn van mening dat het verblijf van eender welk dier steeds netjes moet zijn. Maar hoe netjes is nu netjes? Het is zeker niet nodig om het hok dagelijks te desinfecteren.
Wanneer desinfecteren we?
1. Als je konijn ziek is is het belangrijk om het verblijf te desinfecteren. Om zo besmettingen in te perken of te voorkomen. Denk maar aan bepaalde ziektes die besmettelijk zijn zoals Myxomatose. Of bij besmettting met de madenziekte!
2. Na het overlijden van een konijn aan een ziekte is het belangrijk dat ook hier wordt ontsmet.
3. Je wilt graag je konijnen koppelen? Heel leuk , maar ook dit is een reden om te desinfecteren. Zo blijven er geen geuren/resten van de andere konijnen achter als je je nieuwe konijn(en) ook naar dit verblijf verhuist.
Met wat desinfecteer je?
Zoals je in de opsomming van de schoonmaakproducten kon lezen is Ummoniumspray het meest complete plaatje aangezien deze niet schadelijk is, biologisch afbreekbaar en desinfecteert (zowel bacteriën, gisten als schimmels). Deze raden we dus ook aan. We begrijpen dat dit product nogal aan de dure kant is. Je kan ook dettol gebruiken maar hou er rekening mee dat dit schadelijk kan zijn.
Niet te gebruiken producten
Hoewel sommige producten onschuldig lijken is dat niet altijd het geval. Deze producten gebruik je nooit in direct contact met jouw konijnen zoals in het verblijf. Omwille dat ze te chemisch zijn en zelfs bijtend/brandend kunnen zijn. Kijk daarom altijd naar de samenstelling van het product dat je gebruikt.
Chloor
Bleekmiddel
Halamid
Zelfs bij goed naspoelen is er geen garantie dat ze dan alsnog onschuldig zijn.
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken