Wat is plakpoep?
Stoelgang dat in de vacht blijft hangen. Meestal zijn dit de blindedarmkeutels ten gevolge van het niet opeten van deze keutels. Ook diarree kan in de vacht blijven hangen. Dit vormt dan een harde plak achteraan waarbij het nodig is om deze te verwijderen.


Oorzaken

1. Voeding
2. Overgewicht
3. Medische problemen, zoals vergroeiingen aan de rug, spierproblemen, lamme achterhand, gebroken rug, tandproblemen,...
4. Onvoldoende vachtonderhoud bij langharige konijnen

Voeding
- Teveel aan suikers door het geven van fruit, snoepjes of zelfs wortel. Deze veroorzaken ook darmproblemen. En kunnen zelfs diarree veroorzaken.
- Teveel pellets waardoor het konijn de blindedarmkeutels niet meer opeet, dit kan zelfs de productie van deze verhogen.
- Een te snelle verandering in het dieet kan ook één van de oorzaken zijn.
- Groenten kunnen ook diarree veroorzaken als konijnen deze niet gewend zijn.
- Gebruik van medicatie.

=> Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de consistentie en smaak veranderen van de blindedarmkeutels, hierdoor eet het konijn ook mogelijk zijn blindedarmkeutels niet
op.

Overgewicht
Ten gevolge van overgewicht kan ook plakpoep optreden. Dit om de simpele reden dat konijnen niet meer voorover kunnen buigen om hun blindedarmkeutels op te eten.
Daarom is het ook noodzakelijk dat ze in dit geval afvallen.

Medische problemen
Door rugproblemen, breuken, spieraandoeningen en andere medische aandoeningen kan het zijn dat konijnen niet aan de anus geraken om zo hun blindedarmkeutels op te eten. Het kan gebeuren dat je dit uiterlijk niet altijd opmerkt. Daarom is ook een medisch onderzoek noodzakelijk.

Vachtonderhoud
Bij een lak aan vachtonderhoud bij langharige konijnen kan ook plakpoep ontstaan. Dit door dat het in de vacht blijft hangen en ze het zelf niet meer kunnen reinigen maar ook door klitvorming en vilt. Daarom is het belangrijk dat langharige konijnen tijdig getrimd worden om dit te voorkomen.

Gevolgen
Huid- en vachtproblemen
Doordat de huid niet kan ademen en de vuiligheid die zich opstapelt kunnen de haren beginnen uitvallen en met als gevolg kale plekken veroorzaken. Dit zorgt er dan weer voor dat parasieten zoals vlooien en mijten sneller de kans hebben om toe te slaan. Ook kan de huid geïnfecteerd geraken hier is het dan belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Myiasis
De groene vleesvlieg wordt sneller aangetrokken door een konijn met plakpoep omdat deze een haard is voor bacteriën maar ook dikwijls vochtig is en dus de ideale omgeving voor deze vlieg. Binnen de 8 à 24 uur komen de eitjes uit die de vlieg legt op de vochtige plaats met als gevolg dat jouw konijn levend wordt opgegeten. Als dit te vergevorderd is dan kan je konijn sterven. Heb je dus een konijn dat gevoelig is voor plakpoep controleer dit dan zeker als je konijn zich buiten bevind en tijdens warme dagen. Liefst meerdere keren per dag. Dit is altijd een noodgeval! Hiermee ga je meteen naar de dierenarts!

Oplossingen
1. Op vlak van voeding => het dieet wijzigen
2. Gewichtsverlies bij overgewicht.
3. Bij geen duidelijk tekenen zoals het overgewicht breng je een bezoek aan de dierenarts zodat medische oorzaken kunnen uitgesloten worden. Heeft het toch een medische oorzaak dan kan de dierenarts een gepaste behandeling uitvoeren.
4. Een beter onderhoud van de vacht.

Hoe kan een konijnentrimmer hier mee helpen?
Een konijnentrimmer kan je helpen met het juiste voedingsadvies, onderhoud van de vacht maar ook met de harde plak te verwijderen. Vooral dit laatste is heel belangrijk om bovenstaande gevolgen te vermijden.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2019 - 2023 Flopping Lops | sitemap | rss