Hooi, de brandstof voor konijnen!
Konijnen in het wild eten voornamelijk gras en wilde kruiden. Voor onze huiskonijnen is dit niet haalbaar dus is hooi het beste alternatief. Vele van jullie weten ondertussen dat 80% van het dieet van een konijnen uit hooi/gras moet bestaan en dat ze dit ten allen tijden beschikbaar moeten hebben samen met water. Maar waarom is dit?
Waarom hooi?
Dit is nodig voor de tanden, de darmen maar ook om het foerageren zoveel mogelijk te stimuleren.
Hooi moet hoog in vezels zijn – minimum 20% |
De tanden van een konijn groeien constant, door het veelvoudig kauwen op vezels slijten ze af en blijft het gebit gezond!
Als de tanden niet voldoende afslijten kan dit zorgen voor haken op de kiezen, deze kunnen dan op hun beurt wonden of abcessen veroorzaken in de mond.
Ook voor de darmen is hooi alleen maar voordelig! De darmen van konijnen zijn vrij lang omdat ze planteneters zijn en dit moeilijker te verteren is. Het voedsel legt een lange weg af waarbij het gedeeltelijk word verteerd door middel van bacterieën en ook niet-verteerbare delen vinden hun weg naar buiten. Hierdoor worden er 2 verschillende keutels uitgescheiden, namelijk de gewone keutels en de blinde darm keutels. In de gewone keutels bevinden zich de niet-verteerbare delen en in de blinde darm keutels bevinden zich voornamelijk verteerbare delen die apart worden uitgescheiden van de gewone keutels. Deze blinde darm keutels dienen ze op te eten omdat deze vol mineralen en vitaminen zitten. Het konijn heeft kortom een complex verteringsstelsel dat vezels nodig heeft om optimaal te werken. Deze vezels bevinden zich voornamelijk in hooi of gras. Vezels hebben ze nodig om hun darmen optimaal te laten werken.
Welk hooi koop ik?
Belangrijk is dat hooi goed ruikt, stofvrij en droog is. Er is ondertussen enorm veel keuze dit maakt dat je verschillende soorten kan uitproberen. Liefst met lange vezels zodat ze veel en lang moeten kauwen! Hier vind je een oplijsting van de meest voorkomende soorten.
Weidehooi is gewoon standaard hooi dat je in de dierenwinkel kan kopen, vaak staat er niet duidelijk op vermeld welke grassen er in zitten. Dit is meer het budgethooi.
Bergweidehooi Van een hogere kwaliteit, enorme diversiteit qua soorten in grassen en kruiden. Meestal los verpakt, groener van kleur en ruikt beter. Ook gebruiken ze weinig/geen sproeistoffen. Vaak wordt kruidenhooi ook bergweidehooi genoemd. Het verschil is dat bij het bergweidehooi de kruiden mee op de weide staan en groeien zoals het gras bij kruidenhooi worden de kruiden meestal achteraf toegevoegd.
Timothy hooi bevat weinig calcium en dus geschikt voor konijnen met blaasproblemen.
Kruidenhooi Hooi waaraan kruiden toegevoegd zijn. Vaak wordt het bergweidehooi ook kruidenhooi genoemd.
Luzerne hooi bevat meer eiwit dan ander hooi en is daarom goed voor jonge konijnen of konijnen die wat aan de magere kant zijn door bijvoorbeeld ziekte. Dit is niet geschikt voor konijnen met blaasproblemen of om aan volwassen konijnen te geven vanwege de hoge dosis calcium dat het bevat.
Hoe maak ik het leuk en interessant?
Zorg voor verschillende plaatsen waar ze hooi ter beschikking hebben. Dit stimuleert het foerageergedrag van konijnen.
Wissel regelmatig af of geef verschillende door elkaar of tegelijkertijd. Zo worden 1 soort niet snel beu.
Stop het hooi in bijvoorbeeld wc-rolletjes of maken er een bolletje van en verstop in het midden een stukje groente waar ze gek van zijn. Of verstop gewoon wat lekkers door het hooi in het hooiruifje! Heb je een wilgentunnel of waterhyacinttunnel? Stop dit vol met hooi en laat ze maar lekker graven en zoeken!
In onze shop kan je verschillende tunnels, hooiruiven en soorten hooi vinden!
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken